Користиме cookies со цел да ви овозможиме најдобро искуство и беспрекорно пребарување на нашата интернет страница. Истата користи cookies пораки од трети страни, со цел да Ви доставуваат информации кои ќе Ви бидат од корист. Продолжувајќи ја Вашата посета на оваа интернет страна, се согласувате на користењето на cookies.

Иднината на ежовите – како загрозен вид

Со оглед на тоа дека тие се загрозени видови, очекувано е да ги пронајдеме на повеќе локации. Бројот на ежови се намали низ руралните области, така што тие се соочуваат со потенцијално "катастрофални" услови во иднина, открива нова студија. Последните проценки покажуваат дека броевите се намалија за дури 97 проценти од 1950 година, додека пак, најновите податоци покажуваат дека ежињата страдаат повеќе во селата отколку во урбаните области. Истражувањето, помеѓу 2014 и 2015 година, два податок дека ежовите биле присутни само на 55 од 261 места.

 

Наодите покажуваат дека голем дел од земјината топка може да остане ненаселена од животните. Истражувањата велат дека интензивирањето на земјоделството и промената на климата најверојатно ќе бидат клучни причини за овој тренд кој се чини дека ќе стори миграција на ежовите во урбаните средини. "Со оглед на тоа дека ежовите се загрозени видови и се прилично насекаде, ние би очекувале да ги пронајдеме во повеќе локации". Научниците, кои го предводеа истражувањето, изјавија за независни медиуми: "Ние би очекувале намалувањето на овој вид да биде најмалку 60 проценти или повеќе. "Тоа воопшто не е добра ситуација, а е алармантно за тоа е дека ежовите се инсективори и можат да ја прилагодат нивната исхрана на достапноста на храната. Значи, ако тие се намалуваат, тогаш има добра веројатност многу други видови се намалат, кои со сигурност не можеме да ги следиме толку лесно." Говорејќи за неодамнешните истражувања кои упатуваат на голем пад на одредени видиви на инсекти, измерени во Европа. Г-ѓа Ал-Fulaij рече: "Импликациите би можеле да бидат катастрофални."

 

Истражувањето исто така го испитуваше влијанието на зголемениот број на јазовци во областите каде живеат ежовите. Јазовците обично не се плен на ежовите, освен ако другите извори на храна станат ретки."Дури и ако ги искоренивме јазовците, како што велат некои луѓе, би можеле да ја зајакнеме популацијата на ежовите, тогаш искористеноста на ежовите ќе се зголеми на околу 31 отсто", рече Вилијамс. "па јасно е дека нешто друго се случува во поширокото живеалиште".

 

Модерните земјоделски практики и се повеќе нестабилната клима се смета дека имаат влијание врз ежовите. Почвите со години, поради тешките земјоделски машини, ја менуваат средината на  црвите - важен извор на храна за јазовците - и за време на жешки лета, кога земјата е тешка и суви, јазовецот се бори да пристапи до црви, наместо да им биде плен на ежовите.

 

Поплавите исто така, преставуваат огромен проблем во опстанокот на ежовите. „Постојаните видови што живеат на теренот и зимуваат во текот на зимата често не се будат навреме за да ги избегнат овие поплави", рече Вилијамс. Ова потикнува на огромен проблем, кој би можел да значи целосно бришење на постоењето на овие видови. Како кратко резиме на овој текст, можеме да дојдеме до заклучок, дека ежовите секако ќе станат реткост, особено во руралните средини.

 

Линкови 2

NewsLetter

Внесете ја вашата email адреса за да добивате новости.


FacebookTwitterLinkedin

Twitter Новости

O_KiselaVoda Општина Кисела Вода организира информативен настан за отпадот во кругот на АД Охис https://t.co/ovuafSUQB0
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/oj5nCdmiN2
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/3klWf5HsNa