• Жителите на Пинтија ќе добијат асфалтирани улици и атмосферска канализација

    Жителите на Пинтија на потегот од ул. „Саса 2“ до крстосницата со „Јабланица“ ќе добијат целосно реконструирана улица.

  • Децата и вработените во објектот „Мимоза“ на ЈДГ „Весели цветови“ ќе добијат подобри услови

    Градоначалникот Филип Темелковски потпиша договор за реализација на проект за енергетска обнова на ЈДГ „Весели цветови“, објект „Мимоза“.

  • Целосно е реновирана спортската сала Независна Македонија

    Општина Кисела Вода во соработка со ЈП „За стопанисување со спортски сали и објекти - Кисела Вода“, целосно ја реновираше спортската сала „Независна Македонија“

  • Градоначалникот Филип Темелковски во Владата на РСМ потпиша договор за набавка на товарно возило – кипер

 

 

Насловна

Две училишта од Кисела Вода со награда од проектот “Рециклирање – Kажи Да!”

Во организација на општина Кисела Вода, друштвото за управување со отпад од пакување ПАКОМАК и Шапаркасе Банка, изминатата учебна година се реализираше голема еколошка акција за почиста околина и за подобрување на хигиенските услови во училиштето, во која беа вклучени сите осум основни училишта на територијата на општината.

Целта на оваа акција беше од најмала возраст да се поттикнуваат децата да го селектираат отпадот и да се придонесе кон создавање на нови еколошки едуцирани генерации, кои активно ќе учат дека со слектирањето на отпадот ја зачувуваме природата и дека тој може повеќе пати да се рециклира и да дава нова вредност.

Акцијата имаше и натпреварувачки карактер помеѓу учениците и училиштата вклучени во оваа акција. Учениците и вработените, во текот на целата учебна година собираа амбалажен отпад од пластика (пластични шишиња), а беа стимулирани со постапката за прогласување на најдобро еколошко училиште, награди и производи за почисто училиште.

Друштвото ПАКОМАК во текот на целата учебна година ги наградуваше најдобрите училишта и паралелки во училиштата (екскурзии, посети, нагледни средства, техничка опрема и течен сапун во училиштата),  а на крајот на учебната 2012/13 година беа свечено доделени награди на најуспешните училишта од три општини во Скопје: Општина Кисела Вода, Општина Карпош и Општина Гази Баба. Како најдобри училишта од Општина Кисела Вода во оваа акција беа прогласени: ОУ “Круме Кепески” и подрачното училиште “Рајко Жинзифов” од Пинтија, кои како награда добија техничка опрема. Ваквата еколошка акција ќе продолжи во следната учебна година.

Додај коментар


FacebookTwitterLinkedin

 

Популарни Статии

Веб Страна

Дали ви се допаѓа новиот изглед на веб страната на Општината?

1 Останати гласови

 

 

 

Линкови 2

NewsLetter

Внесете ја вашата email адреса за да добивате новости.


FacebookTwitterLinkedin

Twitter Новости

O_KiselaVoda Општина Кисела Вода организира информативен настан за отпадот во кругот на АД Охис https://t.co/ovuafSUQB0
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/oj5nCdmiN2
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/3klWf5HsNa