Користиме cookies со цел да ви овозможиме најдобро искуство и беспрекорно пребарување на нашата интернет страница. Истата користи cookies пораки од трети страни, со цел да Ви доставуваат информации кои ќе Ви бидат од корист. Продолжувајќи ја Вашата посета на оваа интернет страна, се согласувате на користењето на cookies.

Влијанието на климата е се поголемо, а истото сеуште не инспирира акција

Иако, научниците предупредуваат, дека ќе треба што побрзо да се превземат акции, со кои ќе се запрат климатските промени, и дека ангажирањето на јавноста е сеуште на ниско ниво. Многу социјални научници велат дека луѓето се двоумат да дејствуваат на климатските промени, особено во виско развиените индустриски земји, каде што истите се чуствуваат закана.

Новите истражувања на професорите од Корнел, нудат покомплексен, алтернативен поглед на тековните претпоставки во комуникацијата со климатските промени. Конвенционалното размислување со заснова на теорија во социјалната психологија, базирана на психолошка дистанца. Во неа се вели, дека ние луѓето генерално размислуваме за работи кои се физички блиски до нас на многу поконкретни и поживописни начини во споредба со работите кои се далеку.

„Нормално, намалувањето на психолошката дистанца, може да преставува лек за ангажирање на луѓето кон климатските промени. Само зборувајте за локалните влијанија, само да се чуствувате блиску и луѓето ќе превземат нешто“ – рече Шулдт. „Нашите наоди сугерираат дека е возможно далечните влијанија врз климата да се доближат до луѓето, но желбата истото дека автоматски ќе се преточи во поголема подршка од политиката е сеуште пуста“.

Во САД е направено истражување, во кое усчествуваат 26 испитаника, на кои им е пуштен видео запис од климатските промени кои се случуваат на Малдивите. Како најниска земја во светот, Малдивите се една од најранливите земји во светот кога станува збор за климатските промени. Всушност некои модели предвидуваат дека е во значителен ризик да бидат целосно потопени поради порастот на нивото на морето во текот на еден век.

На учесниците потоа им е дадена онлајн мапа, нешто слично на гугл мапс, со цел да се направи растојание од нивната локација до Малдивите, користејќи два типа на мапи, со поголем и помал размер. Оние со помал размер, зголемуваа неколку пати и нивните лица беа по мирни, додека оние со поголем размер, во само неколку намалувања го лоцираа Малдиви, и стравот дека се блиску беше очигледен.

Потоа, учесниците го опишуваа видеото, и повторно можеше да се забележи, дека поконкретни во коментарите беа оние кои ја користеа мапата со поголем размер, како и тоа дека нивните симпатии беа поблиску до Малдивите.

На крајот, на учесниците им беа поделени прашања во врска со климатските промени: Колку сакате да го намалите јаглеродниот диоксид како загадувач? Потоа сите дадоа подршка на полисите за политиките за климатските промени, а можеше да се забележи дека иста подршка дадоа и двете групи.

Ова не е последниот збор, кога станува збор за оваа тема. Истражувачите користеле заедничка мрежа за подршка на политиката, која со сигурност и не е единствената. Само затоа што не е најден друг ефект за овие мерки, но тоа не значи дека нема да може да се најде друг пристап.

Студијата сугерира дека се потребни повеќе истражувања за да се отстранат различните фактори кои се вклучени во ангажирањето на јавноста за климатските промени. Намалувањето на психолошката дистанца е ветуѕвачка стратегија во комуникацијата за климатските промени, но истото веројатно нема да биде сребрен куршум.

 

Линкови 2

NewsLetter

Внесете ја вашата email адреса за да добивате новости.


FacebookTwitterLinkedin

Twitter Новости

O_KiselaVoda Општина Кисела Вода организира информативен настан за отпадот во кругот на АД Охис https://t.co/ovuafSUQB0
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/oj5nCdmiN2
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/3klWf5HsNa