Користиме cookies со цел да ви овозможиме најдобро искуство и беспрекорно пребарување на нашата интернет страница. Истата користи cookies пораки од трети страни, со цел да Ви доставуваат информации кои ќе Ви бидат од корист. Продолжувајќи ја Вашата посета на оваа интернет страна, се согласувате на користењето на cookies.

Селекција на отпад

Имајќи ги предвид светските искуства, организациско–техничките барања, економската оправданост, спецификите на урбано живеење итн. како најефикасен модел за примарна селекција на комуналниот отпад се наметнува неговото раздвојување на сува фракција (преовладува отпадот од пакување) и влажна фракција (преовладува биоразградливиот отпад).

Поделбата на сув и на влажен комунален отпад кореспондира со европските искуства, но и со нашата законска регулатива.

Во услови кога се понагласено се зборува за проблемот со отпадот и загадувањето, процентот на селекција на сувата фракција од отпад е многу мал односно за 2018год. 24% (25.000 тони отпад од пакување) беа селектирани и рециклирани.  

Согласно националните цели, во 2020 година во Македонија треба да се селектира и рециклира 60% од отпадот од пакување, односно над 65.000 тони годишно хартија, пластика, стакло, лименки и дрво.

За постигнување на овие цели потребна е поголема соработка меѓу колективните постапувачи, јавните претпријатија и комунална хигиена како и подигање на јавната свест на граѓаните за селекција на отпадот.

Линкови 2

NewsLetter

Внесете ја вашата email адреса за да добивате новости.


FacebookTwitterLinkedin

Twitter Новости

O_KiselaVoda Општина Кисела Вода организира информативен настан за отпадот во кругот на АД Охис https://t.co/ovuafSUQB0
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/oj5nCdmiN2
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/3klWf5HsNa