Користиме cookies со цел да ви овозможиме најдобро искуство и беспрекорно пребарување на нашата интернет страница. Истата користи cookies пораки од трети страни, со цел да Ви доставуваат информации кои ќе Ви бидат од корист. Продолжувајќи ја Вашата посета на оваа интернет страна, се согласувате на користењето на cookies.

Загадувањето на воздухот е премногу високо во Европа

И покрај бавното подобрување, загадувањето на воздухот продолжува да ги надминува границите и насоките на Европската унија и Светската здравствена организација, според ажурирани податоци и информации објавени од Европската агенција за животна средина (ЕЕА). Загадувањето на воздухот сеуште претставува опасност за здравјето на луѓето и животната средина.

 

 

Загадувањето на воздухот е невидлив убиец и ние треба да ги засилиме нашите напори за решавање на причините. Во однос на загадувањето на воздухот, емисиите во патниот сообраќај честопати се поштетни од други извори, бидејќи тие се случуваат на ниво на земјата и имаат тенденција да се појавуваат во градовите, блиску до луѓето. Затоа е толку важно што Европа ги унапредува своите напори за намалување на емисиите предизвикани од транспортот, енергијата и земјоделството и инвестирајќи во нивно подигнување и одржливост,

Патниот транспорт е еден од главните извори на загадување на воздухот во Европа, особено штетните загадувачи како азотен диоксид и честичките, според извештајот на ЕЕА за квалитет на воздух во Европа-2018 година. Емисиите од земјоделството, производството на енергија, индустријата и домаќинствата, исто така, придонесуваат за загадувањето на воздухот.

 

Здравствените влијанија на загадувањето на воздухот се значителни

 

Честичките (ПМ), азот диоксидот (NO2) и озонот (O3) предизвикуваат најголема штета за здравјето на луѓето. Високите концентрации на загадување на воздухот и натаму имаат негативно влијание врз Европејците, особено оние што живеат во урбаните средини. Загадувањето на воздухот, исто така, има значителни економски ефекти, се намалува животот век, се зголемуваат медицинските трошоци, а се намалува и продуктивноста на економијата преку работните денови изгубени поради лошо здравје. Загадувањето на воздухот, исто така, негативно влијае на екосистемите, оштетувајќи ги почвите, шумите, езерата и реките и намалувањето на земјоделските приноси.

Минатите, сегашните политики и технолошкиот напредок доведоа до бавен, но стабилен напредок во намалувањето на овие негативни влијанија. Ажурираните проценки во извештајот покажуваат дека концентрациите на PM2.5 се одговорни за околу 422 000 предвремени смртни случаи во 41 европски земји во 2015 година, од кои околу 391 000 беа во 28 земји-членки на ЕУ. Пошироката проценка вклучена во овогодинешниот извештај, гледајќи од 1990 година, покажува дека смртните случаи од PM2.5 се намалени за околу половина милион годишно. Ова се должи на спроведувањето на европските политики за квалитет на воздухот и воведувањето на мерки на национално и локално ниво кои доведоа до, на пример, почисти автомобили, индустрија и производство на енергија.

 

 

 

Други клучни наоди

 

ПМ честички: За ПM2.5 (честички со дијаметар од 2,5 микрометри или помалку), процентот на урбаното население на ЕУ-28 изложено на PM2.5 изнесува 6% во 2016 година, што претставува намалување од 7% во претходната година. Но, приближно 74% од урбаната популација на ЕУ биле изложени на концентрации што ги надминале построгите упатства на СЗО. Изложеноста на PM2.5 предизвика прерана смрт на околу 422 000 луѓе во 41 земја во 2015 година.

Азотен диоксид: Годишната гранична вредност за NO2 и понатаму е високо распространета низ цела Европа. Во 2016 година, 7% од урбаното население на ЕУ-28 живееле во области со концентрации над годишната гранична вредност на ЕУ и упатствата на СЗО. Ова е намалено од 9% во 2015 година. Изложеноста на NO2 предизвика прерана смрт од околу 79.000 луѓе во 41 европски земји во 2015 година.

Озон: Околу 12% од урбаното население на ЕУ-28 беа изложени на нивоата О3 над граничната вредност на ЕУ во 2016 година, што претставува значително намалување од 2015 година (30%). Сепак, процентот е сè уште голем, од 7% забележани во 2014 година, околу 98% биле изложени на ниво што ги надминало построгите упатства на СЗО. Изложеноста на озон предизвика прерана смрт од околу 17 700 лица во 41 европски земји во 2015 година.

 

ЕЕА објаснува проценки за здравствениот ризик

 

Оценките на ризикот од загадување на воздухот од страна на ЕЕА, даваат детален преглед на тоа како ЕЕА ги пресметува годишните проценки за здравјето на квалитетот на воздухот кои ги квантифицираат влијанијата на загадувањето на воздухот врз здравјето на населението.

Здравствените влијанија од изложеноста на загадување на воздухот се различни, почнувајќи од воспаление на белите дробови до предвремени смртни случаеви. Во случај на проценка на здравствениот ризик преземени од страна на ЕЕА, морталитетот се избира како здравствено исцрпување кое се квантифицира. Смртноста поради изложеноста на загадување на воздухот се проценува во смисла на "предвремена смрт" и како "години на губење на животот". Проценетите здравствени влијанија во извештајот за квалитетот на воздухот на ЕЕА се оние кои се припишуваат на изложеноста на PM2.5, NO2 и O3 во Европа во 2015 година. Овие проценки се базираат на информации од загадување на воздухот, демографските податоци и односот помеѓу изложеноста на концентрациите на загадувачките супстанции и наведените здравствени исходи. Проценките обезбедуваат мерка за општото влијание на загадувањето на воздухот на одредена популација и на пример, не може да се додели на специфични лица кои живеат на одредена географска локација.

Линкови 2

NewsLetter

Внесете ја вашата email адреса за да добивате новости.


FacebookTwitterLinkedin

Twitter Новости

O_KiselaVoda Општина Кисела Вода организира информативен настан за отпадот во кругот на АД Охис https://t.co/ovuafSUQB0
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/oj5nCdmiN2
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/3klWf5HsNa