Користиме cookies со цел да ви овозможиме најдобро искуство и беспрекорно пребарување на нашата интернет страница. Истата користи cookies пораки од трети страни, со цел да Ви доставуваат информации кои ќе Ви бидат од корист. Продолжувајќи ја Вашата посета на оваа интернет страна, се согласувате на користењето на cookies.

Општина Кисела Вода го одбележа Светскиот ден на мајчиниот јазик

Рејтинг на корисник:  / 0
НајлошоНајдобро 

Општина Кисела Вода и оваа година го одбележа 21 февруари – Светскиот ден на мајчиниот јазик.

На настанот организиран од страна на Секторот за образование и Советот на општина Кисела Вода, во присуство на директорите на основните училишта од овој дел на градот, дипломи им беа доделни на најуспешните ученици и нивните ментори кои учествуваа на литературниот и ликовен конкурс на тема “Најдобар начин да ја предвидиш својата иднина е да ја созададеш”.

Дипломи им беа доделни на следниве ученици:

Литературни творби -  I  категорија

I Место      ООУ ,, Кирил Пејчиновиќ “ Ученик : Емилија Добрева  IVа   ментор: Емилија Стефановска

II Место     ООУ ,,  Невена Георгиева - Дуња“ Ученик : Вероника Коруноска  IVв   ментор: Ирена Христовска

III Место    ООУ ,, Партенија Зографски “ Ученик : Искра Давидовска Vб   ментор: Весна Т.  Унковска

Литературни творби -  II  категорија

I Место (проза)    ООУ ,, Рајко Жинзифов“ Ученик : Ева Караманова VIIб   ментор: Љуба Мишевска

I Место (поезија)    ООУ ,, Св. Климент Охридски“  Ученик : Јована Лубеска IX -2  ментор: Розица Трајковска

II Место (проза)     ООУ ,,  Кузман Јосифовски - Питу“  Ученик : Оливера Каменаровска IX-3   ментор: Татјана Нанкова

 II Место (поезија)    ООУ ,,  Круме Кепески“  Ученик : Анастасија Димишкова  VI-1  ментор: Валентина Т. Стаматовска

III Место (проза)     ООУ ,, Кузман Шапкарев“   Ученик : Ана Илиева IX -2   ментор: Анета Јумбрукова - Алексова

III Место (поезија)    ООУ ,, Кузман Јосифовски - Питу “   Ученик : Андреа Мојсоска  VI-2     ментор: Елизабета Камчевска

Ликовни  творби -  I  категорија

I Место    ООУ ,, Невена Георгиева - Дуња “   Ученик :  Милена Николовска IVв ментор:  Ирена Христивска

I Место    ООУ ,, Кирил Пејчиновиќ “  Ученик :  Павел Рибарски  II -а  ментор:  Илинка Димовска

II Место    ООУ ,, Партенија Зографски “  Ученик : Ивона Стеваноска  Vв    ментор: Ирена  Србиновска

II Место   ООУ ,, Партенија Зографски “  Ученик :  Ева Алексовска IV- а    ментор: Ирена Ангелкоска Панова

III Место     ООУ ,, Св. Климент Охридски “  Ученик : Драгана Лековска  III-1    ментор: Елена Иванова

III Место    ООУ ,, Кузман Јосифовски- Питу “   Ученик : Јована  Симоновска V-3    ментор: Султана Штерјова

Ликовни творби -  II  категорија

I Место     ООУ ,, Рајко Жинзифов “ Ученик : Ели Петреска VIIб ментор: Звонко Петрушевски

II Место    ООУ ,, Рајко Жинзифов “   Ученик : Мила Маркоска  VIIб  ментор: Звонко Петрушевски

III Место    ООУ ,, Невена Георгиева - Дуња “   Ученик : Марија Ристевска IX б  ментор: Петар Беслаќ

За иницијативата за одбележување на овој ден во општина Кисела Вода благодарници им беа доделни на Лепа Шеќерова поранешен советник во Советот на општина Кисела Вода и Благојка Филипчева поранешен раководител на Секторот за образование, предучилишно воспитување, култура и спорт, а благодарница за соработка со општина Кисела Вода доби и Здружението на пензионери на Кисела Вода - Актив на пензионери.

Одбележувањето на овој значаен ден беше збогатен со настап на учениците од ОУ Св. Климент Охридски:

-Мартина Ѓеорѓиевска со рецитација на песната ,,Мојот јазик - тоа сум јас,,

-Монолог – ,,Каде е индината,, во изведба на Стефанија Цветановска и Михаела Здравковска

-Настап со инструментална изведба на гитара на Симона Трајкоска

Инаку, меѓународниот ден на мајчиниот јазик е прогласен на 21 февруари на XXX седница на Генералната конференција на УНЕСКО во 1999 г. Во 2000-та, овој датум е промовиран како Ден на лингвистичка и културна разновидност и повеќејазичност.

 

Додај коментар


Линкови 2

NewsLetter

Внесете ја вашата email адреса за да добивате новости.


FacebookTwitterLinkedin

Twitter Новости

O_KiselaVoda Општина Кисела Вода организира информативен настан за отпадот во кругот на АД Охис https://t.co/ovuafSUQB0
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/oj5nCdmiN2
O_KiselaVoda Општина Кисела Вода ќе биде домаќин на Меѓународен младински ракометен турнир КЛ7 2020 https://t.co/3klWf5HsNa